Co podać na weselny obiad?
Opracowanie menu to jedno z wielu zadań, które wymagają podjęcia uważnej decyzji podczas przygotowań do wesela. Trzeba bowiem pamiętać, że dobre jedzenie to – tuż obok wyśmienitej zabawy – najważniejszy element tej wyjątkowej uroczystości. Jak dobrze zaplanować weselny obiad?
Czym się kierować przy układaniu menu na wesele?
Potrawy, które zostaną zaserwowane podczas głównego obiadu na przyjęciu weselnym muszą zostać wybrane z wielką rozwagą.
Przede wszystkim warto w tym wypadku zapomnieć o własnych preferencjach żywieniowych i zastanowić się, co będzie smakowało większości zaproszonych gości. Możemy podpowiedzieć, że najczęściej sprawdzają się dania tradycyjne, uwzględniające lokalne, sezonowe produkty. Z czego składa się więc obiad weselny? Polecamy:
- zupa – bulion drobiowo-wołowy, żurek z jajkiem lub krem z sezonowych warzyw
- danie główne – karkówka pieczona z warzywami, roladki drobiowe lub grillowana pierś z kurczaka podawane z ziemniakami, ryżem albo kopytkami i zestawem surówek (między innymi z marchewki czy kapusty)
- deser – kilka rodzajów ciast (na przykład w formie candy baru), lody
O czym jeszcze warto pamiętać?
Przed podjęciem ostatecznej decyzji w sprawie menu warto zapytać wszystkich gości o ewentualne alergie pokarmowe, wegetarianizm i weganizm. Trzeba również zastanowić się nad formą obiadu – czy dania mają być serwowane, czy też podane na półmiskach? Chociaż pierwszy wariant jest o wiele bardziej uroczysty i elegancki, to zdecydowanie większym powodzeniem cieszy się ten drugi. Dzięki niemu goście mają możliwość wybierania tego, na co akurat mają ochotę. Kompletne menu na wesele powinno obejmować kilka ciepłych dań podawanych co kilka godzin, a także zimne przekąski (na przykład półmisek wędlin, śledzie lub roladki), sałatki, ciasta, owoce i napoje.