Chrzciny, urodziny, komunie – w domu czy w restauracji?

Chyba wszyscy lubi celebrować ważne okazje w gronie najbliższych. Jeszcze dwie, czy trzy dekady temu, większość rodzinnych imprez organizowało się w domu. Gospodarze wybierali się na potężne zakupy, by później spędzić wiele godzin w kuchni i zadowolić gości pysznym obiadem. W ostatnich latach trend ten jednak znacząco się

 

Chyba wszyscy lubi celebrować ważne okazje w gronie najbliższych. Jeszcze dwie, czy trzy dekady temu, większość rodzinnych imprez organizowało się w domu. Gospodarze wybierali się na potężne zakupy, by później spędzić wiele godzin w kuchni i zadowolić gości pysznym obiadem. W ostatnich latach trend ten jednak znacząco się zmienił, a wielu Polaków woli zorganizować przyjęcie z okazji chrztu, urodzin czy komunii w restauracji. Czy to się rzeczywiście opłaca? Przekonajmy się!

 

Oszczędność czasu i nerwów

Organizacja imprezy okolicznościowej w restauracji to przede wszystkim ogromna wygoda i oszczędność czasu. Gospodarze imprezy nie marnują go na dojazd do supermarketu i spacerowanie między półkami. Często okazuje się, że w danym sklepie czegoś nie ma – wycieczka przedłuża się więc o kolejne obiekty handlowe. Zakupy trzeba przenieść do domu, co jest dość uciążliwe zwłaszcza w blokach bez windy. Przygotowanie potraw zajmuje ogrom czasu. Często rodzina biesiaduje do późnych godzin, nie wystarcza więc podanie obiadu – na stole musi znaleźć się jeszcze spory zapas przekąsek i deserów. Jeśli w domu nie ma zmywarki, zarówno po gotowaniu, jak i po wyjściu gości, zmywanie może zająć dosłownie długie godziny. Do czasu przygotowania imprezy trzeba doliczyć też ten na pożyczenie stołu, krzeseł, czy zastawy stołowej od sąsiada. Atmosferę imprezy i radość z jedzenia wspólnego obiadu może popsuć mała przestrzeń i zaduch. Jeśli gospodarz imprezy nie przepada za gotowaniem, do tego wszystkiego dochodzi stres związany z tym, czy potrawy w ogóle będą smaczne.

 

Pomoc specjalistów

Dlatego właśnie tak popularne stały się imprezy okolicznościowe organizowane w restauracjach. Gospodarz imprezy bezstresowo zjawia się w lokalu razem z gośćmi i może być pewien, że smak dań nikogo nie zawiedzie. W takcie obiadu ma on też czas na celebrowanie wydarzenia i zabawianie gości – ich obsługą zajmują się bowiem profesjonalni kelnerzy. Oszczędza on nie tylko czas związany z przygotowaniem imprezy, ale również i pieniądze. Wbrew popularnej opinii, podjęcie gości w restauracji wcale nie jest o wiele większym kosztem, niż zaproszenie ich do domu. Jeśli podliczymy koszty zakupów, dojazdów i użytych mediów, okazuje się, że impreza w restauracji jest naprawdę mądrym wyborem!

 

Impreza w restauracji